BLIC.RS: Stiže pomoć iz Francuske, u BiH nestalo bez traga na hiljade umjetničkih djela

by CPKU | 16. Aprila 2019 20:13

U Bosni i Hercegovini u poslednjih 20 godina nestalo je na hiljade umetničkih dela, a dodatni problem je što ne postoji nacionalna baza koja bi pokazala njihov tačan broj.

Pomoć nadležnim organima u borbi protiv krijumčarenja umetnina daće Francuska, čiji stručnjaci će podučavati domaće sudije, tužioce, policijske organe i predstavnike drugih ustanova, koje se bave borbom protiv krijumčarenja umetničkih dela.

Sporazumom o saradnji u tom pogledu danas su u Banjaluci potpisali predstavnici Centra za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske i Ambasade Francuske u BiH.

Načelnica Sektora za stručno usavršavanje u Centru za edukaciju sudija i tužilaca RS Mila Čolić ukazala je na značaj provođenja tog dokumenta, jer je ilegalna trgovina umetničkim delima na trećem mestu, nakon trgovine oružjem i narkoticima, prenosi Srpskainfo.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Gijom Ruson rekao je da se ta zemlja decenijama bavi temom ilegalne trgovine umetničkim delima te ukazao na važnost zajedničkog rada svih nadležnih organa u suzbijanju tog problema.

Sporazum je potpisan u okviru seminara o temi „Ilegalna trgovina umetničkim delima u BiH”, koji su organizirali Centar protiv krijumčarenja umetničkim delima, u saradnji s Ambasadom Francuske u BiH, Centrom za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS i Centrom za kulturu Tuzla.

Predsednik Centra protiv krijumčarenja umetničkih dela Dženan Jusufović istakao je da je seminar prilika za razmenu iskustava institucija na različitim nivoima s ciljem da se uspostavi šira mreža borbe protiv ilegalne trgovine umetninama, piše Avaz.

Izvor: Blic.rs[1]

Endnotes:
  1. Blic.rs: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/stize-pomoc-iz-francuske-u-bih-nestalo-bez-traga-na-hiljade-umetnickih-dela/xck9e4g

Source URL: https://www.cpku.org/blic-rs-stize-pomoc-iz-francuske-u-bih-nestalo-bez-traga-na-hiljade-umjetnickih-djela/