Mediji: Neophodno unaprijediti zakonski okvir: Krijumčarenje umjetnina problem i BiH i regije

Mediji: Neophodno unaprijediti zakonski okvir: Krijumčarenje umjetnina problem i BiH i regije
18 Oktobra 22:35 2018 Printaj ovaj članak

U BiH se trenutno traga za velikim brojem umjetnina, a prijave su podnesene na različitim nivoima vlasti.

TUZLA (AA) – U Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli danas je održana konferencija o ilegalnoj trgovini umjetninama u Bosni i Hercegovini, tokom koje je istaknuto da je ova država kao tranzitna zemlja podložna ovakvim nezakonitim aktivnostima, a svemu je u velikoj mjeri doprinijela i agresija na BiH, kao i neuređen sistem, javlja Anadolu Agency (AA).

U BiH se trenutno traga za velikim brojem umjetnina, a prijave su podnesene na različitim nivoima vlasti. Prema nekim podacima, navodi Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama, prijavljene su stotine otuđenih umjetničkih dijela, ali stvarni broj je mnogo veći.

˝Radi se o milionskim vrijednostima. Trgovina umjetninama je druga u svijetu koja je rasprostranjena, a s druge strane naša je država oštećena u smislu kulturne baštine jer se radi o djelima koja su nacionalno dobro države i koja imaju nultu vrijednost, odnosno bitna su za sve˝, rekao je Jusufović.

Kolekcionaru Enveru Mulabdiću tokom rata otuđena je kolekcija djela koju je formirao 1977. godine, od koje je dio vratio, dok su četiri kapitalna djela, koja su nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine, sada kod jednog kolekcionara u Novom Sadu i proglašena su nacionalnim spomenikom Srbije, a izlažu se i na izložbama.

˝Taj čovjek kada je počeo rat nije imao ni jednu sliku. On je bio član stranke Srpskog jedinstva, Arkanove stranke, i kada se rat završio u katalogu piše da ima oko 1.200 djela˝, rekao je Mulabdić i dodao:˝Interpol iz Sarajeva poslao je upitnik u Beograd i to tako stoji. Ne znam u kojoj je fazi.˝

Helen Walasek autorica je knjige ˝Bosnia and the Destruction of Cultural Heritage˝ (Bosna i uništavanje kulturnog blaga), jedine koja se bavi problemom devastiranja i krađe kulturnog naslijeđa od 1992. do 1995. godine.

˝Nažalost, zvanični stav Bosne i Hercegovine je takav da ništa konkretno nije poduzeto kako bi se ukradena djela vratila izvornim vlasnicima ili na izvorne lokalitete, tj. ona djela koja su očuvana. Taj problem nije prisutan samo u BiH, nego i u Hrvatskoj i Srbiji, a problem o pitanju ukradenih djela iz Drugog svjetskog rata se još rješava, s tim da BiH kaska po tom pitanju˝, kazala je Walasek.

Izvor vijesti: Link

  Kategorije: