FENA.BA: Misija OSCE-a donirala IT opremu Centru protiv krijumčarenja umjetninama u Tuzli

FENA.BA: Misija OSCE-a donirala IT opremu Centru protiv krijumčarenja umjetninama u Tuzli
22 Marta 21:28 2022 Printaj ovaj članak

TUZLA, 21. marta (FENA) – Misija OSCE-a nastavila je partnersku saradnju sa Centrom protiv krijumčarenja umjetninama iz Tuzle, te je u tom cilju ambasadorica Kathleen Kavalec danas u atelju “Ismet Mujezinović”, sjedištu Centra, njegovim predstavnicima donirala vrijednu IT opremu.

Prema riječima ambasadorice Kavalec, Centar protiv krijumčarenja umjetninama je ključni partner OSCE-a u misiji borbe protiv nezakonite trgovine tim vrijednostima. Ocijenila je da nezakonita trgovina kulturnim dobrima predstavlja krupan problem u BiH budući da se nezakonito stečena dobit koristi za finansiranje počinjenja teških krivičnih djela, uključujući organizovani kriminal, pa čak i terorizam.

– Računarska oprema i softverske licence pomoći će da ojačaju kapacitete ovoga centra i da se osigura funkcionalnost, sigurnost i interoperabilnost njihove baze podataka o nestalim umjetninama. Nadam se da će nadležne institucije i partneri iz građanskog društva još bliže sarađivati međusobno i raditi na borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima i time štiti kulturno nasljeđe ove zemlje – kazala je ambasadorica Kavalec.

Direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama Dženan Jusufović izrazio je zadovoljstvo nastavkom partnerske saradnje sa OSCE-om. Pomaka od 2017. godine, ističe Jusugović, ima. Od formiranja baze podataka prvo se tragalo sa 109 umjetničkih djela, a trenutno se traži 179 umjetničkih djela.

– Povećana je i baza INTERPOL-a i u koordinaciji sa tom insitucijom u tom prvom periodu tražili smo 14 djela, a 7. februara 2022. godine INTERPOL je ažurirao bazu i trenutno se traga za 33 djela koja su na toj listi. Za Centar protiv krijumčarenja umjetninama posebno je važna donacija OSCE-a jer ćemo imati priliku da prikupljamo nove podatke i razmjenjujemo ih sa drugim kolegama i na kraju naš cilj je da se formira specijalizovana policijska jedinica i baza na nacionalnom nivou i da sav materijal koji Centar protiv krijumčarenja umjetninama prikupi da ustupi državi – podvukao je Jusufović.

Od 2018. godine Centar protiv krijumčarenja umjetninama sa misijom OSCE-a je realizirao veliki broj projekata vezano za obuke, jačanje integracije granične policije i carine.

– Aktiviran je prošle godine broj krimilovca vezano za krađu sa arheoloških nalazišta i to je poseban oblik kriminala. Locirana su još četiri umjetnička djela koja su nacionalno dobro BiH i nalaze se na teritoriji Srbije kod privatnog kolekcionara. Tu je pokrenuto niz aktivnosti, a riječ je o djelima iz privatne kolekcije Mulabdić koja su proglašena nacionalnim dobrom BiH – konstatovao je Jusufović.

Tekst: Edin Skokić

Izvor: FENA.ba