Centar protiv krijumčarenja umjetninama na Internacionalnoj konferenciji ARCA (The Association for Research into Crimes against Art)

Centar protiv krijumčarenja umjetninama na Internacionalnoj konferenciji ARCA (The Association for Research into Crimes against Art)
17 Marta 00:25 2018 Printaj ovaj članak

Centar protiv krijumčarenja umjetninama je predstavio rezultate istraživanja o stanju zaštite pokretnih kulturnih dobara i umjetnina, na internacionalnoj konferenciji koju već osmu godinu organizuje asocijacija ARCA (Amelia, Italija 23.-25. juni 2017. godine).  Institucije koje su bile involvirane u rad konferencije svjedoče o kvalitetu njenog sadržaja: Scotland Yard, Karabinjeri – Nacionalni odred Italije za borbu protiv ilegalne trgovine umjetninama i antikvitetima, Specijalizirana jedinica obavještajne divizije za umjetnine i starine koja djeluje u sastavu Nacionale policije Holandije, Tagsmart – pravni subjekt za certificiranje umjetničkih djela, India Pride Project, Institut za arheologiju University College London, Sotheby’s Institute of Art, Marc Masurovsky eskpert za ukradene umjetnine od strane nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu, Jamie Perry US Department of Justice i dr. The Association for Research into Crimes against Art (ARCA) je asocijacija koja okuplja različite profile stručnih lica s ciljem istraživanja i sticanja znanja i iskustava u oblasti zaštite kulturnog nasljeđa i pozitivnih praksi u borbi protiv ilegalne trgovine umjetninama. ARCA interdisciplinarnom otvorenošću sarađuje sa stručnjacima iz oblasti prava, pravosuđa, sigurnosti, muzejskih studija, historije umjetnosti, arheologije, kulturnog menadžmenta na nacionalnom i internacionalnom nivou.

Ova internacionalna konferencija je okupila najeminentnije stručnjake koji su predstavili svoje rezultate istraživanja na nekoliko panela: zaštita naslijeđa u konfliktnim i postkonfliktnim zonama, prevencija u zaštiti umjetnina, pitanje restitucije, zakonodavne odredbe, tehnička zaštita umjetnina, krivotvorine i pitanje autentičnosti umjetničkih djela, sa raznovrsnom tematikom u području zaštite kulturnog, umjetničkog i historijskog naslijeđa. Predstavnici CPKU su aktivno učestvovali u diskusiji o iskustvima i prijedlozima za efikasniji angažman vladinog i nevladinog sektora s ciljem smanjenja broja ilegalnih aktivnosti u ovoj oblasti. Na ovaj način su eksperti koje se bave ovom tematikom na internacionalnom nivou imali priliku da se upoznaju i razmjene iskustva o ovoj problematici, dobijajući tačne informacije o stanju na terenu u oblasti prevencije, operativne zaštite i restitucije nestalih umjetnina od 1992. do danas.

  Kategorije: