Nestale umjetnine iz BiH vrijedne milione KM: Krijumčari kradu i preprodaju, novcem finansiraju terorizam

Nestale umjetnine iz BiH vrijedne milione KM: Krijumčari kradu i preprodaju, novcem finansiraju terorizam
29 Septembra 10:03 2016 Printaj ovaj članak

Bosna i Hercegovina već godinama ostaje bez svog kulturnog naslijeđa. Iz mjeseca u mjesec kradu se vrijedna umjetnička djela, a do sada ih je nestalo na hiljade. Sve evropske i američke agencije procjenjuju da se upravo umjetnine koriste za finansiranje terorističkih aktivnosti.

b_160928049A krade se svašta – od umjetničkih slika i djela, do sakralnih predmeta i umjetnina iz vjerskih bogomolja.

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi kazala je kako je krijumčarenje umjetnina treće po iznosu novca koji se dobije, odnosno koji se zaradi od ilegalne prodaje. Na prvom mjestu je oružje, a na drugom droga.

“Ova aktivnost omogućava finansiranje terorizma, a Francuska je objavila rat terorizmu i zato želimo sarađivati u ovoj oblasti kako bismo je spriječili. Kulturna dobra su DNK svakog društva, a BiH su ukradena mnoga dobra djela i umjetnine. BiH mora biti svjesna toga i raditi na čuvanju”, rekla je Bodonyi.

160928049-3_xl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Centra za borbu protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU) Dženan Jusufović kazao je da je u BiH ukraden mnogo veći broj umjetnina nego što je javnost upoznata. Zna se samo za one za koje su podnesene prijave.

“To je vrlo unosan biznis i ljudi koji se bave time ne prestaju jer se desila jedna ozbiljna i velika krađa u Sarajevu prošlog mjeseca kada je opljačkan atelje Marija Mikulića kojem su ukradena njegova djela. Osim anonimno vraćene 44 slike Božidara Jakca (koje datiraju iz Drugog svjetskog rata, a bile su ukradene iz Muzeja AVNOJ-a u Jajcu) Ambasadi BiH u Beogradu, nije bilo nijednog vraćanja, a pljačke se vrše i dalje”, kazao je Jusufović.

Djela koja se ukradu ne nalaze se na teritoriji BiH, odnosno vrlo brzo putem regije budu prebačena dalje, sve do ruku kupaca. Vrijednost umjetnina koje su ukradene iz BiH samo tokom rata procjenjuje se na milione KM.

“Radi se o djelima koja predstavljaju naše kulturno naslijeđe koje treba ostati i budućim generacijama. Umjetnost i kultura predstavljaju identitet jednog naroda”, rekao je Jusufović.

Naglašeno je da svi koji kupuju umjetnička djela trebaju tražiti certifikat kako bi bili sigurni da nisu ukradena.

160928049-2_xl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspektorica MUP-a Francuske i zamjenica direktora Centralnog ureda za borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima (OCBC) Corinne Chartelle već godinama radi na slučajevima ukradenih umjetnina u Francuskoj. Istakla je kako ne postoji potpuno efikasan način da se u potpunosti spriječi ilegalna trgovina umjetninama.

“Naš Centralni ured za borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima je osnovan 1975. godine jer se te godine utvrdilo da je došlo do nenormalnog porasta krađa po crkvama. Mogu vam reći da imamo pravni instrument koji nam pomaže da se prilagođavamo situaciji i da radimo na sprečavanju, kao i na sankcionisanju krađa umjetničkih djela. Ono što nam je od velike koristi je informatička baza umjetničkih djela putem koje pratimo ukradena djela”, kazala je inspektorica Chartrelle.

Francuska je dodala i novi poseban član u svoj krivični zakon, a koji se odnosi na unošenje i preprodaju umjetničkih djela koja dolaze iz ratnih zona s naglaskom na Siriju i Irak. Chartrelle je naglasila kako je krijumčarenje umjetnina jednako ozbiljan zločin koji čine organizovane kriminalne mreže poput onih koje krijumčare drogu.

U borbu protiv krijumčarenja umjetnina uključile su se skoro sve zemlje članice UN-a. BiH je jedna od prvih odgovorila potvrdno da će učestvovati u akciji #United4Heritage (Ujedinjeni za naslijeđe).

“Tada smo skrenuli pažnju na veliki odliv, krađu i uništavanje kulturnih djela na Bliskom Istoku, posebno u Siriji i Iraku. Imamo i Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a gdje se mole sve zemlje da učine sve što je u njihovoj moći na sprečavanju ilegalne trgovine umjetnina jer je ona jedna od najvažnijih izvora finasniranja terorističkih aktivnosti. Potrebno je uspostaviti mehanizam saradnje svih institucija kako bi bili uvezani i znali kada i koga treba kontaktirati i poduzimati određene mjere protiv toga”, kazao je Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u BiH.

160928049-1_xl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ambasada Francuske u BiH i Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH (CEST FBiH) potpisali su danas i Sporazum o saradnji u ovoj, ali i mnogim drugim oblastima, koji podrazumijeva dolazak većeg broja francuskih eksperata u BiH koji će podučavati sudije, tužioce, policiju i druge o oblasti borbe protiv krijumčarenja umjetnina. U prostorijama CEST-a FBiH danas je održan i prvi Seminar pod nazivom “Ilegalna trgovina umjetninama u BiH” na kojoj su bili brojni predavači.

Preuzeto sa Klix.ba