Iz Međunarodne galerije portreta Tuzla nestalo 45 umjetničkih djela

Iz Međunarodne galerije portreta Tuzla nestalo 45 umjetničkih djela
29 Februara 14:41 2016 Printaj ovaj članak

BiH je raj za kradljivce umjetničkih djela i arheoloških predmeta. S obzirom na to da ne postoji pouzdana statistika, poznato je samo da je u ratnom i poratnom periodu iz naše zemlje odneseno mnoštvo slika, skulptura, antičkih novčića i ostalih artefakata neprocjenjive vrijednosti, piše Oslobođenje.

Krađe u Sarajevu

Dženan Jusufović, predsjednik Udruženja građana Centar za borbu protiv krijumčarenja umjetninama, ističe problem nepostojanja jedinstvene baza ukradenih umjetnina na nivou BiH. “Naš kulturni identitet vezan za umjetnička djela, arheološke iskopine i knjige moramo sistemski zaštititi jer svakodnevno nestaje”, kaže Jusufović, dodajući da su policiji prijavljene krađe 82 djela Ljube Laha iz Kulturnog centra Bugojno, da je iz Međunarodne galerije portreta Tuzla nestalo 45 umjetničkih djela.

Pokradeni su Umjetnička galerija BiH, Udruženje likovnih umjetnika BiH, Likovna kolonija Počitelj. Lopovi su poharali i Muzej pozorišne književnosti BiH, Istorijski muzej… Jusufović dodaje da se i ne zna koliko osoba vršlja po BiH tražeći iskopine, i ističe da kradljivci nemilice pustoše arheološka nalazišta.

Ubjedljivo najveći broj slika pokraden je iz Sarajeva, odnosno Umjetničke galerije, gdje je prije rata čuvano oko 6.000 vrijednih slika. Neka od tih djela, kako se kasnije ispostavilo, tokom rata su odnosili i neke strane diplomate.

Među najvrednijim umjetničkim slikama koje su nestale tokom rata su Autoportret i Noć na jezeru švajcarskog slikara Ferdinanda Hodlera koja su ukradena iz Umjetničke galerije BiH u Sarajevu. Još 1993. je ustanovljeno da je samo iz te sarajevske galerije nestalo stotinu dijela velike vrijednosti. Jusufović dodaje da su ukradena i djela Mersada Berbera, Safeta Zeca, Edina Numankadića, Afana Ramića i Ismeta Mujezinovića. Neka od ovih djela završila su kod privatnih kolekcionara u BiH, a neka su prošvercovana van zemlje.

Jedan dio njih pronašla je Granična policija BiH. Oni su evidentirali dva slučaja da je ista osoba iz BiH pokušala iz zemlje prošvercovati vrijedne arheološke iskopine. Naime, na prelazu Kostajnica, na izlazu iz BiH, 12. marta 2005, u vozilu bh. registarskih oznaka službenici JGP Dobrljin otkrili su: četiri kubure kremenjače bez broja i oznake, dva buzdovana od gvožđa, buzdovan od mesinga ili bronze, dva svijećnjaka, tacnu za voće i pepeljaru od mesinga, sliku vjerskog sadržaja, sjekiru od gvožđa, dvije lule od drveta i pečene gline, lulu od drveta sa bakrenim poklopcem, četiri vrha od koplja, 86 medalja-novčića (većinom italijanskog porijekla sa asocijacijom na Papu), malu sjekiru od jelenovog roga, tri medalje: (30 godina pobjede nad fašizmom, medalja rada i medalja sa Titovim likom), polomljene komadiće starog nakita i 13 predmeta od gline koji služe za uteg ribarskim mrežama.

Druga pošiljka

“Svi pronađeni predmeti su bili antikviteti od istorijskog značaja i posumnjalo se da pripadaju nekom od muzeja u BiH. Provjerama je utvrđeno da je za dijelom pronađenih antikviteta MUP RS-a raspisao potragu jer su ukradeni iz muzeja RS-a u Banjoj Luci”, ističu iz Granične policije.

Službenici ove jedinice su 20. decembra 2008. na graničnom prelazu Novi Grad, na ulazu u BiH, u vozilu bh. registarskih oznaka otkrili 38 metalnih novčića starijeg doba, 141 metalni novčić novijeg doba, 10 raznih medalja, osam raznih ordena, metalni amblem sa dvoglavim orlom zlatno žute boje, četiri metalne narukvice, tri stare kineske metalne novčanice, prsten sa gravurom lava, dva osmanlijska koplja, indijski nož za papir, sablju bez korica, kamenu skulpturu u obliku lika djevojke, lik ptice u pečenoj glini i 73 papirne novčanice u raznim apoenima.

Prema riječima policajaca, dok se krađe slika u poratnom periodu obično unaprijed naručuju, arheološke iskopine nerijetko se mogu pronaći u staretinarnicama, ali i na internetu. Na Facebooku se, naime, donedavno u zatvorenim grupama otvoreno trgovalo novčićima i drugim predmetima od istorijskog značaja.

Šverc i brza zarada

Pored umjetnina i antikviteta, preko granice Bosne i Hercegovine krijumčare se i razne druge stvari, a sve radi brze zarade. Na graničnom prelazu Unka, na izlazu iz BiH 28. marta 2014. godine u prtljažniku opela hrvatskih registracija, na Doljanima otkrivene su četiri kutije sa 640 barskih kornjača, a vozilom je upravljao Ž. O, državljanin Hrvatske. Na prelazu Pilica kod Višegrada u martu 2014. godine uhvaćen je C. M. (40), državljanin Srbije, koji je u vozilu pokušao prošvercovati 65 litara herbicida furadan koji spada u prvu grupu otrova(!?) Drugi Srbijanac M. LJ. (45) u decembru 2014. godine je iz Srbije u BiH preko prelaza Šepak pokušao unijeti 650 grama topljenog zlata.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Dragan Pavlović/Foto: Arhiva)

  Kategorije: