Mediji: Nakon višegodišnje potrage vrijedna umjetnina slučajno nađena u Tuzli

Mediji: Nakon višegodišnje potrage vrijedna umjetnina slučajno nađena u Tuzli
19 Novembra 21:35 2018 Printaj ovaj članak

Djelo slikara Miroslava Zovke „Cijelu Tuzlu opasala guja“ bilo i u Interpolovoj bazi

Umjetničko djelo slikara Miroslava Zovke „Cijelu Tuzlu opasala guja“, nakon višegodišnje potrage, pronađeno je u Tuzli, i to u poslovnici NLB banke. Vrijedna umjetnina bila je u registru Međunarodne galerije portreta iz Tuzle, a nakon revizije je utvrđeno da nedostaju 72 djela, među kojima i ova slika.

Anonimna prijava

Uvrštena je i u Interpolovu bazu i za njom je raspisana međunarodna potraga, ali je ona, kako navodi Dženan Jusufović, predsjednik NVO Centar protiv krijumčarenja umjetnina, sasvim slučajno pronađena, i to na stotinjak metara udaljenosti od Međunarodne galerije portreta.

– Poslije konferencije o ukradenim umjetninama koju smo imali 18. oktobra, dobili smo anonimnu prijavu da se u NLB banci u Tuzli nalazi slika Miroslava Zovke. Oformili smo komisiju koja je otišla do banke i utvrdila da se slika „Cijelu Tuzlu opasala guja“ nalazi kod njih. Cijeli slučaj prijavljen je Tužiteljstvu TK na daljnje postupanje – kaže Jusufović.

Jusufović ne isključuje mogućnost da je Zovkinu sliku neko nekada izdao na revers NLB banci, ali, kako navodi, Centar protiv krijumčarenja umjetnina nije imao takvu vrstu informacije.

Iz NLB banke su nam kazali da, s obzirom na svoju dugu tradiciju u BiH, banka u svojoj kolekciji ima veći broj umjetnina.

– Kada je riječ o ovoj umjetnini, poštujemo zakonsku proceduru te očekujemo da je MUP izuzme kako bi se zvanično potvrdila autentičnost. Umjetnina nije knjigovodstveno zavedena kao vlasništvo banke te pretpostavljamo da je u prošlosti donesena kao poklon nekom od zaposlenika – navodi se u odgovoru NLB banke koji smo dobili.

Dali na korištenje 

Istakli su kako NLB banka ima dugogodišnju saradnju s Međunarodnom galerijom Tuzla, odnosno nekadašnjom Jugoslovenskom galerijom portreta, pa su 1989. godine Galeriji ustupili na korištenje dvije vrlo vrijedne umjetnine slikara Haima Pinte koje se još nalaze u Galeriji, a u vlasništvu su banke.

– Stoga, još jednom naglašavamo da smo vrlo otvoreni za saradnju te ćemo aktivno učestvovati i biti sretni da se umjetnina vrati Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli – poručili su iz banke.

Zovko: Sliku sam prodao  za milion i po dinara 

Kontaktirali smo i akademskog slikara Miroslava Zovku koji nam je rekao kako se svojevremeno prijavio na konkurs tuzlanske galerije te da je njegovo djelo otkupljeno za milion i po tadašnjih jugoslavenskih dinara.

– Radio sam dvije varijante iste slike. Jedna je bila u galeriji, a drugu sam radio za privatne potrebe. Jednom sam imao i izložbu u banci koju spominjete, ali ovu sliku nisam izlagao – rekao je za „Avaz“ Zovko.

Članak preuzet sa: Avaz.ba

  Kategorije: