OSLOBOĐENJE: Direktor Centra protiv krijumčarenja umjetnina otkriva ko treba da odgovori na pitanje odakle ikona: Ovo je veliki skandal i šamar nama!

OSLOBOĐENJE: Direktor Centra protiv krijumčarenja umjetnina otkriva ko treba da odgovori na pitanje odakle ikona: Ovo je veliki skandal i šamar nama!
17 Decembra 22:59 2020 Printaj ovaj članak

Naime, kako nam je kazao unazad šest godina uradili su veliki broj obuka i edukacija sa policijskim agencijama, sudijama i tužiocima i stalno potencirali na tome da je najvažnije da ljudi posjeduju dokumentaciju.

– Naša zemlja je potpisala sve konvencije, posebno UNIDROIT konvencija iz 1995. godine. Konvencija o zabrani izvoza i uvoza umjetnina. Kako se ta umjetnina uopšte našla na teritoriji naše zemlje to treba da odgovori onaj koji je nju imao u posjedu. Ovo je jedan veliki skandal, istakao je Jusufović.

Između ostalog, on navodi kako se i u našoj zemlji susrećemo sa sličnom slituacijom.

– Opljačkani smo kao zemlja. Zato se naše kulturno dobro nalazi skoro u cijelom svijetu. Zato je važno da napravimo specijaliziranu jedinicu za umjetnine. Ko ne čuva svoju kulturnu baštinu gubi identite. Ono što mogu reći da je ovo zabrinjavajuće, ovo je veliki šamar nama. Kako se to našlo na teritoriji BiH, to treba da definitivno odgovori neko drugi. Vidim da su se oglasili i Bisera Turković i Ambasada Ukrajine, nadam se da će se Tužilaštvo oglasiti, istakao je on za naš portal.

Također, navodi kako BiH treba dostaviti ambasadi Ukrajine sve informacije o o tome kako se to našlo u BiH i kako se našlo kod visoko pozicioniranog predstavnika BiH.

– Centar protiv krijumčarenja umjetninama će poslati dopis Ukrajinskoj ambasadi u BiH kako bi im se stavili na raspolaganje u vezi ovog slučaja, zaključio je Jusufović.

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

  Kategorije: