Tuzlanski.ba: Završena dvodnevna obuka o borbi protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama

Tuzlanski.ba: Završena dvodnevna obuka o borbi protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama
05 Augusta 23:01 2019 Printaj ovaj članak

Danas je u Tuzli završena dvodnevna obuka na temu borba protiv krijumčarenja i ilegalna trgovina umjetninama i kulturnim blagom.

Obuku su organizovali Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Centar protiv krijumčarenja umjetninama i Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu sigurnosti BiH, prenosi Fena

U protekla dva dana se razgovaralo o temama vezanim za krijumčarenje i ilegalnu trgovinu umjetninama, o zakonodavnom okviru, praktičnim mjerama za sprječavanje krijumčarenja i trenutnom stanju u regionu.

Učestvovali su predstavnici policijskih agencija iz cijele BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i centara za edukaciju sudija i tužilaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Glavni cilj obuke je bio podizanje svijesti i bolje razumijevanje ove oblasti u svrhu suprotstavljanja ovoj vrsti kriminalnih aktivnosti na prvoj i drugoj liniji graničnih provjera, kao i jačanje relevantnih istražiteljskih i tužilačkih kapaciteta”, rekla je Selma Zeković, v.d. šefica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH.

Zeković smatra da se treba poboljšati i međuagencijska saradnja kako bi se na ovaj problem odgovorilo na sistematičan način.

“Prema podacima baze ukradenih umjetnina u BiH Centra protiv krijumčarenja umjetninama, traga se za 180 umjetnina iz Međunarodne galerije portreta Tuzla, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Muzeja istočne Bosne i privatne kolekcije Mulabdić. Broj nestalih djela, prema dostupnim informacijama kojima raspolažemo, je puno veći, a u koji spadaju ne samo likovna umjetnička djela, nego i muzejski artefakti, manuskripti, kao i arheološki nalazi ilegalno iskopani na arheološkim lokalitetima u BiH, a koji se prodaju na crnom tržištu”, izjavio je Dženan Jusufović, predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama.

Predstavljen je i priručnik pod nazivom „Način uvoza i izvoza umjetnina u Bosni i Hercegovini“, koji je izradio Centar protiv krijumčarenja umjetninama uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Preuzeto sa: Tuzlanski.ba

  Kategorije: