Eksperti iz Velike Britanije posjetili Centar protiv krijumčarenja umjetninama u Tuzli

Eksperti iz Velike Britanije posjetili Centar protiv krijumčarenja umjetninama u Tuzli
02 Februara 14:15 2017 Printaj ovaj članak

Ugledni britanski profesori Helen Walasek i Yuri Stoyanov boravili su u dvodnevnoj posjeti Centru protiv krijumčarenja umjetninama u Tuzli. Walasek je kao član komisije Vijeća Europe  1995. godine utvrdila stanje kulturnih dobara, prilikom čega je zaključeno da je stanje u muzejima i galerijama izuzetno loše, u kadrovskom, finansijskom i profesionalnom smislu.

U detaljnim razgovorima vezanim za  aktivnosti CPKU, gosti iz Velike Britanije upoznati su sa dosadašnjim radom Centra na polju zaštite kulturnih dobara i borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama. Dogovoreni su i daljnji pravci saradnje za realizaciju projekata u preventivnim, teoretskim, operativnim i praktičnim aktivnostima, koji bi poboljšali izuzetno lošu sliku o Bosni i Hercegovini, kao geopolitičkom prostoru, koji služi kao tranzitna ruta za razgranatu mrežu krijumčarenja umjetnina, ali i području koje je u posljednje tri decenije osiromašeno za desetine hiljada pokretnih kulturnih dobara i umjetnina, iz muzeja, galerija, sakralnih objekata, ali i privatnih kolekcija.

Zaključeno je da je u rješavanju ovog značajnog, ali zapostavljenog problema,  potrebno formirati širu platformu koja će uključivati ne samo nevladin sektor, nego i predstavnike nadležnih ministarstava na svim nivoima vlasti, ali i međunarodnih institucija koje u opisu svog djelovanja imaju obavezu rada na suzbijanju ilegalnih aktivnosti kulturnim dobrima.

Walasek je saradnik Bosanskog instituta u Engleskoj, a kao rezultat njenih višegodišnjih istraživanja nastala je izuzetno značajna studija pod nazivom „Bosnia and the destruction of cultural heritage“,objavljena u Londonu 2015. godine.