Federalna TV: Izložba ‘Nestala djela’ osvjetljava problem krijumčarenja kulturnim dobrima u BiH

Federalna TV: Izložba ‘Nestala djela’ osvjetljava problem krijumčarenja kulturnim dobrima u BiH
01 Decembra 23:19 2023 Printaj ovaj članak

Centar protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU) uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovao je danas izložbu “Nestala djela” i panel diskusiju o temi “Borba protiv krijumčarenja kulturnim dobrima u BiH” u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Predsjednik NVO Centar protiv krijumčarenja umjetnina Dženan Jusufović navodi da su posjetiocima i učesnicima panel diskusije predstavljene reprodukcije i informacije o nestalim djelima iz galerija, muzeja i privatnih kolekcija u Bosni i Hercegovini.

Također je istaknuo da su na izložbi prezentovane i informacije o uništavanju i krađama na arheološkim nalazištima, zapljenama, ilegalnoj prodaji artefakata preko društvenih mreža, korištenju detektora metala za nelegalna istraživanja i pljačke. Predstavljena je i Crvena lista ICOM-a o potencijalno ugroženim predmetima kulturne baštine jugoistočne Evrope.

Nakon otvranja izložbe uslijedit će panel diskusija na kojoj će učešće uzeti predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje, Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, Granične policije BiH, Interpola BiH, Službe za poslove sa strancima, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova – AEPTM, FMUP-a, MUP-a RS, MUP-a TK, MUP-a KS, MUP-a ŽZH, Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, UNESCO-a, ICOM-a, Zavoda za zaštitu kulturno povjesne – baštine HNK , Umjetničke galerije BiH, Muzeja istočne Bosne, Arhiva TK, Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić”, Narodnog pozorišta Tuzla, Balkan Museum Network – BMN, te predstavnici ministarstava pravosuđa i kulture, akademske zajednice, nevladinog sektora, kao i privatni kolekcionari.

– Na panel diskusiji će biti predloženo pokretanje inicijativa koje se odnose na borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima, pranja novca, finansiranja organiziranog kriminala i terorizma iz sredstava stečenih ovim kriminalnim aktivnostima a u skladu sa postojećim međunarodnim konvencijama koje su obavezujuće i za Bosnu i Hercegovinu. Na kraju izlaganja prisutnih i diskusije na ovu temu bit će doneseni zaključci koji će poslužiti kao smjernice za budući rad državnih organa u BiH kada je u pitanju navedena oblast – podvukao je Jusufović.

On naglašava da se ovaj događaj organizuje i u povodu obilježavanja 14. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, koji je UNESCO ustanovio 2020. godine u znak sjećanja na potpisivanje Pariške Konvencije iz 1970. godine kao prvog instrumenta međunarodnog prava za zaštitu kulturnih dobara.

Partneri i organizatori događaja su Centar protiv krijumčarenja umjetninama CPKU, Misija OSCE- a u Bosni i Hercegovini, International Republikan Institut-IRI i Centar za kulturu Tuzla.

Izvor: Federalna TV