N1: “Ptica mira”: Bosanskohercegovački umjetnik Mirza Morić sutra predstavlja skulpturu u Parizu

N1: “Ptica mira”: Bosanskohercegovački umjetnik Mirza Morić sutra predstavlja skulpturu u Parizu
08 Novembra 23:52 2023 Printaj ovaj članak

Poznati bosanskohercegovački skulptor Mirza Morić sa dugogodišnjom adresom u Francuskoj, sutra će u Parizu javnosti predstaviti svoju skulpturu “Ptica mira”.

“Ptica mira” je krenula svoj put 9. novembra 1989. godine kao poruka mira koju je umjetnik postavio u formi crteža na Berlinskom zidu. Nakon pune 34 godine ponovo se pojavljuje u Parizu, sada kao skulptura.

“To je bio jako naporan rad, bijeli granit, a izraza skulpture je trajala skoro godinu dana”, ističe Morić.

Stvarati harmoniju među ljudima kroz kulturu i umjetnost” poruka je koju umjetnik na ovaj način šalje u svijet.

Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama, istakao je veliki značaj ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da će bh. državljanin postaviti svoju skulpturu na jednom od najvažnijih mjesta u Parizu i na taj način poslati poruku mira. Dodaje da je u realizaciju projekta uključena i Ambasada Bosne i Hecegovine u Francuskoj, Asocijacija 5 miliona prijatelja BiH, prijatelji Mirze Morića kao i mnoge značajne ličnosti iz svijeta politike i kulture u Francuskoj.

Nakon Pariza “Ptica mira” nastavit će putovanje po drugim državama svijeta a svoj put će na završiti u Bosni i Hercegovini kao trajna poruka mira.

Izvor: n1info.ba

  Kategorije: