Najava: Izložba “Nestala djela” – 30. novembar 2023. godine u 13 sati

Najava: Izložba “Nestala djela” – 30. novembar 2023. godine u 13 sati
26 Novembra 17:43 2023 Printaj ovaj članak

Centar protiv krijumčarenja umjetninama – CPKU uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizuje izložbu pod nazivom “Nestala djela” i Panel diskusiju na temu “Borba protiv krijumčarenja kulturnim dobrima u BiH”.

Događaj će se održati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, ul. II Tuzlanske brigade br. 13. dana 30. novembra 2023. godine sa početkom u 13,00 sati.

CPKU je izložbu «Nestala djela» do sada predstavio 2016. godine u Umjetničkoj galeriji BiH, te 2021. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Ove godine će posjetiocima i učesnicima panel diskusije biti predstavljene reprodukcije i informacije o nestalim djelima iz galerija, muzeja i privatnih kolekcija u Bosni i Hercegovini. Na izložbi će biti prezentovane i informacije o uništavanju i krađama na arheološkim nalazištima, zaplijenama, ilegalnoj prodaji artefakata preko društvenih mreža, korištenju detektora metala za nelegalna istraživanja i pljačke. Bit će predstavljena i Crvena lista ICOM-a o potencijalno ugroženim predmetima kulturne baštine Jugoistočne Evrope.

Partneri i organizatori događaja su Centar protiv krijumčarenja umjetninama – CPKU, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, International Republikan Institut-IRI i Centar za kulturu Tuzla.

  Kategorije: