TIP.ba: Registrovan Centar protiv krijumčarenja umjetninama. Istraga o pljački umjetnina iz MGP Tuzla i dalje traje…

TIP.ba: Registrovan Centar protiv krijumčarenja umjetninama. Istraga o pljački umjetnina iz MGP Tuzla i dalje traje…
25 Decembra 22:40 2014 Printaj ovaj članak

Centar protiv krijumčarenja umjetninama prije nekoliko dana zvanično je registrovan, potvrdio je za Danas.info direktor Međunarodne galerije portreta u Tuzli Dženan Jusufović. Iako Centar još uvijek nije počeo sa radom u punom kapacitetu, prijave o nestanku vrijednih umjetnina pristižu sa svih strana Bosne i Hercegovine. Kako saznajemo, Centru se za pomoć, između ostalog, obratio i menadžment Muzeja istočne Bosne u Tuzli, a u kojem je utvrđen nestanak eksponata od historijske vrijednosti.

Centru se obratile važne institucije

˝Centar je registrovan kao Nevladina organizacija. Na tome smo radili oko godinu i po dana, a nailazili smo na niz problema. Na samom početku nismo dobijali određene dozvole, a na držanom nivou su nam dali odbijenicu. Međutim, na kraju smo uspjeli. Naš partner od samog početka je British Council, ali i Britanska ambasada u BiH, te još neke druge ambasade koje su uključene. Centru su se do sada obratile vrlo važne institucije, kao što je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, zatim Muzej istočne Bosne u Tuzli, ali i niz drugih institucija˝, istakao je Jusufović za Danas.info. Naš sagovornik ističe da će Centar biti na raspolaganju kako građanima, tako i kulturnim radnicima i institucijama kulture u našoj zemlji. ˝Sa tužilaštvima u BiH i okruženju, te INTERPOL-om i EUROPOL-om problemi vezani za nestanak i krijumčarenje umjetnina samo se mogu riješiti. Mi smo kao NVO do sada inicirati i pokrenuli niz aktivnosti, a tu je, između ostalog, i pokretanje web stranice, kao i potpisivanje niza protokola sa institucijama kulture u BiH˝, nastavio je Jusufović. Inače, nastanak Centra protiv krijumčarenja umjetninama iniciran je nakon pokretanja istrage o jednoj od najvećih poslijeratnih pljački umjetnina u kojoj su iz fundusa Međunarodne galerije portreta u Tuzli nestale 72 vrijedne slike i skulpture čuvenih autora svjetskog glasa.

Intenzivirane istražne aktivnosti

Kako nam je kazao Jusufović, u proteklom periodu Kantonalno tužilaštvo TK intenziviralo je istražne aktivnosti. ˝Trenutno se od strane Kantonalnog tužilaštva TK vrše određene procjene i analize. Mi smo u stalnom kontaktu, tako da ja očekujem da će se neke stvari početi rješavati u narednom periodu. Ja se nadam da će Kantonalno tužilaštvo TK sa kantonalnim tužiocem koji vodi ovaj predmet biti uzor i ostalim tužilaštvima u BiH, kako bi ozbiljno shvatili jedan ovakav problem. Ovdje je u riječ o kompleksnom pitanju kojem treba dugo vremena da se riješi˝, istakao je Jusufović. Podsjetimo, priča o krađi započela je u maju 2011. godine nakon popisa umjetničkog fonda kojim je utvrđeno da su iz MGP Tuzla tokom proteklih godina nestale 72 vrijedne slike i skulpture čuvenih svjetskih autora kao što su Ismet Mujezinović, Safet Zec, Haim Pinto, Marija Ujević i mnogih drugih velikana likovne umjetnosti. Ovdje je riječ o djelima koja predstavljaju neprocjenjivu materijalnu vrijednost, a tuzlanski ‘hram likovne umjetnosti’ ovdje je oštećen za oko tri miliona KM. Kao što smo u nekoliko navrata i pisali rezultati su se do sada ogledali u pronalasku nekoliko slika i podnošenju izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, i to protiv nekadašnjeg direktora MGP Tuzla Ćazima Sarajlića i muzejskog tehničara Zekerijaha Omerčića.
(Danas.info/A.K.)